Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Bestrijding Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

 

De eikenprocessierups is de rups van een vlinder uit de familie tandvlinders en de onderfamilie processievlinders. De eikenprocessierups komt voor in delen van Europa en Azië, waaronder dus ook in Nederland. Het leefgebied bestaat, zoals de naam al doet vermoeden uit plekken waar eikenbomen groeien. Eikenbomen zijn de zogenoemde de waardplanten (of te wel gastheren) in het rupsstadium van de vlinder. Rupsen zijn namelijk erg kieskeurig: de eikenprocessie rups lust alleen blaadjes van eikenbomen.

Op zich is er natuurlijk niets mis met rupsen. Ze eten eikenblaadjes en verpoppen uiteindelijk tot vlinders. De volwassen vlinder die uit de eikenprocessierups groeit is een onopvallende nachtvlinder met een geel- grijze schutkleur. De soort is dan ook meer bekend als de rupsvorm. Net uitgeslopen rupsjes zijn maar enkele millimeters lang, ze groeien echter uit tot een lichaamslengte van zo’n 2,3 cm. Wanneer de rupsen zich nog in het beginstadium bevinden zijn ze oranje – bruin van kleur met een grote donkere kop. Ze hebben dan nog geen brandharen. Wanneer de rupsen ouder worden hebben ze een meer bruingrijze/blauwgrijze kleur en krijgen ze langere lichtgekleurde tot witte haren welke wel 1cm lang kunnen worden. Dit zijn echter niet de brandharen. De brandharen zijn veel kleiner en met het blote oog haast onzichtbaar. De rups gebruikt deze brandharen als verdedigingsmechanisme om vogels en kleine zoogdieren op afstand te houden. Helaas hebben ook mensen last van de brandharen. Elke rups heeft wel tien- tot honderdduizenden brandharen, en na elke vervelling worden de haartjes vervangen door meer en nieuwe brandharen. Het vervellen doen de rupsen in hun nest, waardoor ook de nesten vol zitten met brandharen. Wanneer er veel nesten hangen in gebieden waar ook mensen veel komen kan dit dus tot behoorlijke overlast zorgen zoals afgelopen jaren ook in Nederland het geval was. Hierom worden dan ook vaak gezien als een plaag en wordt actief gewerkt aan de bestrijding van de rupsen.

In 2018 zijn wij ons gaan verdiepen in de eikenprocessierupsen en met name in het bestrijden van deze rupsen en hun nesten. Elk jaar, met name in de maanden mei, juni, en juli, zijn de rupsen en hun nesten te vinden in eikenbomen. De brandharen die deze rupsen op hun lichaam hebben kunnen zorgen voor vervelende klachten als jeuk, huiduitslag, geïrriteerde ogen en/of luchtwegen. Erg vervelend dus waardoor het belangrijk is dat de rupsen en nesten verwijderd worden op plekken waar veel mensen komen.

Bestrijding Eikenprocessierups

Zowel hoog als laag in de boom of op een lastig bereikbare plek. Wij zoeken een manier om de rupsen te verwijderen. Graag kom ik langs om de situatie te bekijken en om in overleg met u een plan van aanpak op te stellen. Wij verwijderen de rupsen zowel voor gemeenten, instellingen als bedrijven, maar de particuliere klant kan ook zeker contact met ons zoeken.

De rupsen worden opgezogen met onze speciale zuiginstallatie welke de rupsen en hun nest in zijn geheel opzuigt en opvangt. Onze medewerkers dragen tijdens het bestrijden speciale beschermende pakken en een masker zodat zij geen last krijgen van de brandharen. Het is dus zeker niet verstandig om zelf thuis of in uw omgeving te proberen de rupsen te verwijderen.

Heeft u last van de eikenprocessierups, neem dan contact met ons op!